Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

VAD ÄR PRIDE?

Allting började en junikväll 1969 i New York. Polisen skulle utföra razzia mot gaybaren Stonewall Inn, som inte alls var något ovanligt vid den här tiden. Denna gång skulle det inte sluta som ”vanligt”. Gästerna gjorde motstånd för första gången efter många år av trakasserier och förföljelser av polisen. Ryktet säger att bögar, lesbiska och transpersoner förenade sig i en gemensam kamp, som tidigare aldrig skådats. Den kvällen sådde fröet till dagens Priderörelse.

VARFÖR BEHÖVS PRIDE?

Borde det inte ha hänt mycket på nästan 50 år? Jo, det har det också gjort, men det finns ändå mycket kvar att göra.

Fortfarande flyger de homofoba glåporden kring lunchborden runt om i Sverige. Fortfarande måste en HBTQ-person ”komma ut” i nya sammanhang.

Pride behövs så länge det finns ett parti i Sveriges riksdag som tycker att ”mamma, pappa, barn” är den ideala kärnfamiljen.

Pride behövs så länge nazister tillåts demonstrera i Almedalen.

Pride behövs så länge våra vänner i det stora landet i öst inte tillåts regnbågsflaggor och prideparader.

Pride behövs så länge HBTQ-personer i delar av världen sätts i fängelse, torteras och dödas bara för att de älskar någon av samma kön.

Den psykiska ohälsan bland HBTQ-personer är stor och regnbågspersoner drabbas oftare än andra av depressioner, psykoser och förtidig död. Dubbelt så många av homo- och bisexuella har övervägt att ta sitt liv, i jämförelse med befolkningen i övrigt.

Allra värst är situationen för transpersoner, där hälften av alla transpersoner någon gång har tänkt tanken på att ta sitt liv.

I åldersgruppen 16-29 år är det hela 65 procent som övervägt det.

I Sverige har vi än så länge varit skonade från allvarligare attacker gentemot HBTQ-personer, men enligt BRÅ skedde det över 600 hatbrott med homofientliga motiv och 70 brott med transfobiska motiv (2014). Detta sker på bussar, i köpcentren eller på krogarna. Det är hat som begränsar människors frihet och som bidrar till att många inte ens vågar gå och hålla sin partners hand.

De senaste åren har många orter i likhet med Piteå för första gången fått en egen Prideparad. Det är viktigt! För när paraden är över i huvudstaden, måste kampen vidare ut i landet. Synas på skolor och arbetsplatser, för det är där det viktiga arbetet sker.

Varje gång du hör en nedsättande kommentar mot HBTQ-personer, säg ifrån! Tänk på vilken skada ord kan orsaka för en ung människa som kanske är säker i sig själv, men osäker på om omgivningen kommer acceptera hen som hen är.

Vi är alla lika mycket värda!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.